Ülkemizin en önemli turizm yerlerinden bir tanesi olan Bodrum, yabancı turistlerin en çok tercih ettiği turizm merkezidir. Muhteşem denizi ve kumsallarının yanı sıra tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle de öne çıkan Bodrum, dünyada tanınmış bir şehirdir.

Şehrin mimarisinde   tarihiharikaevler başta olmak üzere camiler, sokaklar, değirmenler görmek mümkün. Bodrum Evleri dört farklı sınıfa ayrılır.

Bunlar;

  • Musandıralı
  • Sakız Tipi
  • Kule Tipi
  • Levanten’dir

Musandıralı Evler

En küçük plan tipidir. Dikdörtgen bir tabana oturur. Dikdörtgenin kısa kenarı çatıda kullanılacak ahşap kirişlerin boyuna göre ayarlanır. Duvarlar yığma taş olup, köşe taşları kilitlenecek şekilde işlenmiştir. Genelde toprak harç kullanılarak örülmüştür. Dekorasyonları ile oldukça hoş gözükür.

Sakız Türü Evler

Orta ölçekli plan tipidir. Genelde musandıralı ev tipine benzer özellikler gösterir; Ancak kitle dış boyutları kısa kenarda; 4,20-5,00m, uzun kenarda; 6,50-8,00m’dir. Giriş uzun kenarın ortasından olup, taşlıkla aynı kattadır. Girişte genişliği 1,50-2,00m olan bir hol vardır. Holün sağında ve solunda iki oda bulunur.

Kule Tipi Evler

En eski yapı tiplerindendir. Daha çok varsıllığı temsil eden 4.00-5.00m civarında kare bir tabana oturan yapılardır.

Levanten Evler

Genellikle varsılların ya da yabancıların oturduğu yapıladır. Genel özellikleri sakız evlerle aynıdır. Ancak kitle dış boyutları kısa kenarda; 4,50-5,00m, uzun kenarda; 8,00-10,00 m’dir.